Isnin 9 Disember 2019
Text Size

 

  • 1
  • 2
  • 1
  • 2

Sidang Mahkamah Rayuan Syariah

 
Friday, December 13, 2019
 
Tuesday, December 17, 2019

Aktiviti/Program Jabatan

PROGRAM NAZIRAN BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK), JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA (JKSM) KE BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA SEKSYEN NEGERI SELANGOR

SHAH ALAM – Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) telah mengadakan program Naziran di BSK Seksyen Negeri Selangor pada 27 November 2019 (Rabu). Program tersebut telah disertai oleh 5 orang pegawai dari BSK Ibu Pejabat yang diketuai oleh Tuan Shamsuddin bin Hussain, Pengarah BSK JKSM. Pelaksanaan program ini merupakan perancangan tahunan JKSM bagi tahun dan kesinambungan program pada tahun yang lalu.


Objektif pelaksanaan program Naziran ini antaranya bertujuan untuk memantau, mengenalpasti kekuatan dan kelemahan serta mengukur tahap pencapaian dalam gerak kerja BSK Seksyen Negeri. Kaedah atau mekanisme yang digunakan adalah antaranya melalui pemeriksaan dan penilaian dokumen serta sesi temubual.


Diharapkan agar dapatan hasil penemuan Naziran ini dapat membantu BSK Seksyen Negeri dalam menilai kekuatan dan kelemahan mengikut penanda aras yang telah ditetapkan dan seterusnya meningkatkan berusaha untuk memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan dengan lebih berkesan.

PROGRAM KHIDMAT NASIHAT DAN PROMOSI BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK) SEMPENA MAULIDUR RASUL SAW PERINGKAT WILAYAH PERSEKUTUAN TAHUN 1441H / 2019M ANJURAN JABATAN AGAMA WILAYAH PERSEKUTUAN (JAWI)

KUALA LUMPUR - Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM telah dijemput sebagai pempamer Sempena Maulidur Rasul SAW Peringkat Wilayah Persekutuan Tahun 1441H / 2019M bertempat di Dewan Serbaguna, Masjid Wilayah Persekutuan pada 15 November 2019 (Jumaat) bermula jam 8.00 pagi sehingga jam 12.00 tengah hari. Majlis Perasmian program tersebut telah disempurnakan oleh YB Puan Hajah Fuziah binti Salleh, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama).


Sepanjang pameran berlangsung, urus setia yang bertugas memberi khidmat nasihat berkaitan nafkah, mutaah dan promosi mengenai JKSM amnya dan BSK khasnya kepada pengunjung yang datang ke ruang pameran.

 

BENGKEL PENYELARASAN PINDAAN UNDANG-UNDANG DAN GARIS PANDUAN BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK)JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA (JKSM) TAHUN 2019

BANGI - Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM telah mengadakan Bengkel Penyelarasan Pindaan Undang-Undang dan Garis Panduan BSK  pada 15 hingga 17 Oktober 2019 bertempat Institut Semarak FELDA (ISEF). Program ini telah berlangsung selama 3 hari 2 malam yang melibatkan seramai 20 orang pegawai dan kakitangan BSK Seksyen Negeri yang di kendalikan oleh Tuan Shamsuddin bin Hussain,  Pengarah Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM.

Objektif penganjuran program ini adalah untuk memantapkan dan memperkemaskan undang-undang dan garis panduan BSK JKSM serta perkongsian kepakaran dan pengalaman di antara Pegawai BSk Seksyen Negeri.

Hasil bengkel ini akan mewujudkan SOP pelaksanaan dan penguatkuasaan perintah sebagai rujukan dan panduan dalam mengendalikan kes penguatkuasaan dan pelaksanaan di Mahkamah Syariah.

PROGRAM NAZIRAN BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK), JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA (JKSM) KE BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA SEKSYEN NEGERI KEDAH

ALOR SETAR – Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) telah mengadakan program Naziran di BSK Seksyen Negeri Kedah pada 22 Ogos 2019 (Khamis). Program tersebut telah disertai oleh 4 orang pegawai dari BSK Ibu Pejabat yang diketuai oleh Dr. Jazilah binti Mohd Saad@Mat Saud, Ketua Penolong Pengarah BSK JKSM. Pelaksanaan program ini merupakan perancangan tahunan JKSM bagi tahun dan kesinambungan program pada tahun yang lalu.

Objektif pelaksanaan program Naziran ini antaranya bertujuan untuk memantau, mengenalpasti kekuatan dan kelemahan serta mengukur tahap pencapaian dalam gerak kerja BSK Seksyen Negeri. Kaedah atau mekanisme yang digunakan adalah antaranya  melalui pemeriksaan dan penilaian dokumen serta sesi temubual.

Diharapkan agar dapatan hasil penemuan Naziran ini dapat membantu BSK Seksyen Negeri dalam menilai kekuatan dan kelemahan mengikut penanda aras yang telah ditetapkan dan seterusnya meningkatkan berusaha untuk memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan dengan lebih berkesan.

Carian Tag