SESI PERBINCANGAN BERSAMA AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN (AADK)

6 Julai 2021 | YAA Dato' Setia Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM petang ini berkesempatan untuk turut serta di dalam sesi perbincangan bersama Pengarah Rawatan, Perubatan dan Pemulihan Agensi Antidadah Kebangsaan, Puan Siti Mariam binti Mursidan secara dalam talian.

Mesyuarat yang turut dihadiri oleh Ketua Pendaftar JKSM, Tuan Hj. Nassir bin Abdul Aziz ini diadakan bertujuan membincangkan isu-isu berbangkit melibatkan pelatih Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) AADK untuk menghadiri perbicaraan di mahkamah syariah.

YAA Dato' Setia Dr. dalam ucapan aluan menzahirkan hasrat agar perbincangan ini akan menghasilkan impak yang positif bagi menyelesaikan isu-isu berbangkit bagi memberikan keadilan kepada semua pihak.

Antara isu yang sering berbangkit adalah berkaitan masalah logistik sekiranya terdapat kes permohonan perceraian melibatkan salah satu pihak dalam tahanan PUSPEN serta isu berkaitan kelewatan pemfailan notis rayuan.

Justeru, satu kaedah yang sesuai perlu difikirkan bagi memudahkan semua pihak yang terlibat dalam kes di mahkamah termasuk cadangan perbicaraan secara dalam talian jika melibatkan tahanan PUSPEN

Seterusnya, pihak JKSM akan meneliti setiap input yang diperoleh dalam sesi perbincangan ini sebelum dikemukakan ke dalam Mesyuarat Ketua-Ketua Pendaftar Mahkamah Syariah Seluruh Malaysia dan Persidangan Ketua-Ketua Hakim Syarie Seluruh Malaysia bagi tujuan penyeragaman dan penyelarasan.

Turut hadir di dalam sesi perbincangan tersebut adalah Tuan Abu Suffian Bin Abu Yaziz, (Pengarah BPKR JKSM) dan wakil AADK iaitu Tuan Rujhan B Ramli, Dr Nazira Bte Sadiron, dan Ustazah Zaharah Bte Abas.