KURSUS PENGURUSAN MENTAL DAN EMOSI DALAM MENDEPANI PANDEMIK COVID 19

3 September 2021: Bahagian Latihan (BL), Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dengan kerjasama Kelab Kebajikan dan Sukan (KKS), JKSM, PUSPANITA Cawangan Kecil (PCK) JKSM dan AKRAB, JKSM telah menganjurkan Kursus Pengurusan Mental Dan Emosi Dalam Mendepani Pandemik Covid 19 secara dalam talian melalui aplikasi Cisco Webex.

Objektif utama kursus ini adalah untuk memberi pendedahan kepada para peserta tentang kepentingan dalam pengurusan mental dan emosi bagi mengelakkan diri daripada kemurungan sepanjang pandemik Covid-19 yang dikendalikan oleh penceramah jemputan iaitu YBrs. Tuan Hairol Kamal bin Hj Ab Rahman, Ketua Unit Psikologi Kaunseling, Hospital Rehabilitasi Cheras, Kuala Lumpur.

Terdahulu, YAA Dato’ Setia Dr. Hj. Mohd Na’im Bin Hj. Mokhtar, Ketua Hakim Syarie/Ketua Pengarah JKSM berkesempatan menyampaikan ucapan aluan kepada para peserta dan menzahirkan penghargaan atas kehadiran YBrs. Tuan Hairol Kamal bin Hj Ab Rahman menerima jemputan pihak JKSM sebagai penceramah jemputan.

YAA Dato' Setia Dr. amat berharap agar para peserta tidak melepaskan peluang dan ruang yang telah disediakan melalui medium kursus ini untuk menimba seberapa banyak ilmu dan pengetahuan berkaitan pengurusan mental dan emosi dalam mendepani pandemik Covid 19 ini.

Selain itu, YAA Dato’ Setia Dr. menekankan kepentingan untuk melihat kepada faktor utama yang menyumbang kepada masalah mental dan emosi iaitu berkaitan krisis kewangan, tiada pekerjaan, tekanan pekerjaan, masalah keluarga dan persekitaran terutamanya dalam suasana kita berada di dalam pendemik Covid 19 dan terpaksa menukar cara hidup harian dan pekerjaan secara normal baru sekarang dan ini akan memberi impak kepada kehidupan kita sehingga mengganggu kesejahteraan mental dan emosi sebahagian daripada kita.

YAA Dato’ Setia Dr. juga melihat kepada kaedah pengurusan mental dan emosi menurut Islam sebagai alternatif terbaik dengan menggunakan ayat-ayat Al-Quran, mendirikan solat, bacaan zikir, doa-doa lazim dan khusus, bermunajat dan melakukan amar maa’ruf sebagaimana yang digariskan oleh Syariat Islam.

Sepanjang kursus, penceramah jemputan telah memberi pendedahan kepada para peserta tentang faktor yang menyumbang kepada masalah kesihatan mental dan emosi seseorang serta kesan yang terjadi akibat gangguan tersebut. Penceramah turut berkongsi kaedah penyelesaian terbaik bagi menangani masalah kesihatan mental dan emosi ini dengan rujukan kepada pakar, sokongan daripada orang sekeliling dan pengurusan secara kendiri.

Kursus kali ini adalah terbuka kepada semua pegawai dan kakitangan di Jabatan Kehakiman Syariah/Mahkamah Syariah, Jabatan Pendakwaan Syariah seluruh Malaysia, pegawai-pegawai kader yang bertugas Jabatan Bantuan Guaman dan Jabatan Penasihat Undang-Undang dan jumlah kehadiran peserta amat memberangsangkan dengan catatan kehadiran seramai 509 orang peserta yang terdiri daripada Ketua-Ketua Hakim Syarie Negeri-Negeri, Ketua-Ketua Pendakwa Syarie Negeri, Pegawai-Pegawai dan kakitangan di institusi perundangan dan kehakiman Syariah seluruh Malaysia.