ISTIADAT PENGANUGERAHAN/PENGURNIAAN DARJAH DAN BINTANG KEBESARAN SELANGOR BAGI TAHUN 2020

27 November 2021 | YAA Dato' Setia Dr Hj Mohd Na'im bin Hj Mokhtar, Ketua Hakim Syarie/Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia pagi ini telah menghadiri Majlis Istiadat Penganugerahan/Pengurniaan Darjah dan Bintang Kebesaran Selangor Bagi Tahun 2020 yang diadakan di Balairung Seri, Istana Alam Shah, Klang, Selangor.

Pengurniaan darjah dan bintang tersebut telah disempurnakan oleh Sultan Selangor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Ibni Al-Marhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj.

Majlis yang sepatutnya diadakan pada tahun lepas terpaksa ditangguhkan dan diadakan pada hari ini susulan penularan wabak Covid-19 yang melanda seluruh negara dan dunia.

Untuk rekod, YAA Dato' Setia Dr. telah dikurniakan Darjah Kebesaran Dato' Setia Sultan Sharafuddin Idris Shah (SSIS) sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Selangor ke-75 yang lalu dengan membawa gelaran "Dato' Setia".

Darjah Kebesaran ini dizahirkan pada tahun 2002 dan bilangan kuota bagi Ahli yang dikurniakan Darjah Kebesaran Kelas Pertama ini lazimnya ialah 2 orang pada satu-satu masa dan bilang maksima keseluruhanya ialah 40 orang.

Ahli Lelaki yang menerima kurniaan ini berhak menggunakan gelaran "Dato' Setia" dan Ahli Wanita yang menerima kurniaan ini berhak menggunakan gelaran "Datin Paduka Setia" manakala isteri kepada Ahli Lelaki diberi gelaran "Datin Setia". Suami kepada Ahli Wanita tidak beri menggunakan apa-apa gelaran.