MAJLIS PERHIMPUNAN AGENSI DI BAWAH YB MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI (HAL EHWAL AGAMA)

26 November 2021 | Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) petang ini telah diberi kepercayaan sebagai host bagi Majlis Perhimpunan Agensi di Bawah YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama).

Perhimpunan yang bermula pada pukul 3.00 petang ini dimulakan dengan sesi fotografi Ketua-Ketua Agensi bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), YB Senator Tuan Haji Idris bin Haji Ahmad sebelum diteruskan dengan sesi lawatan ke Galeri Kehakiman yang terletak di Aras 1 JKSM.

Seterusnya, perhimpunan yang menghimpunkan 14 agensi di bawah YB Menteri ini dimulakan dengan pembentangan “Dokumen Keluarga Malaysia Keluarga Sejahtera” yang disampaikan oleh Puan Nor Safina binti Zainal, Pengarah Kanan Penyelidikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bertempat di Aras 5, JKSM.

Perhimpunan kemudian diteruskan dengan ucapan aluan oleh YAA Dato’ Setia Dr. Haji Mohd Na’im bin Haji Mokhtar, Ketua Pengarah /Ketua Hakim Syarie JKSM yang mengalu-alukan kehadiran YB Menteri serta Ketua-Ketua Agensi ke JKSM dan kehadiran buat pertama kali YB Menteri hari ini dapat menyuntik semangat warga kerja JKSM untuk terus bekerja dengan lebih kuat.

YAA Dato' Setia Dr. turut menzahirkan penghargaan kepada YB Menteri atas komitmen tinggi beliau di dalam program-program anjuran JKSM seperti Persidangan Kehakiman Syariah Antarabangsa (PKA) Tahun 2021 dan Pelancaran Buku SOP Sebatan dan Perintah Kehadiran Wajib (PKW).

Selanjutnya, majlis diteruskan dengan amanat dari YB Menteri yang menyentuh tentang pencapaian 100 hari agensi agama di mana sebanyak 208 program telah senaraikan dan dari pada jumlah tersebut, sebanyak 112 program telah berjaya dilaksanakan manakala baki 96 program di dalam proses pelaksanaan.

Program-program tersebut merupakan program yang berimpak tinggi yang semestinya memberikan hasil yang baik kepada masyarakat Islam di Malaysia dan beliau turut menyeru seluruh warga agensi agama agar terus bekerja keras bagi menjayakan program yang bakal diatur pada tahun 2022.

Majlis perhimpunan hari ini turut diserikan dengan pelancaran Buku Terjemahan Kitab Furu’ Al Masa’il (Bab Talak), Terbitan JKSM dan Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) serta pelancaran Dokumen Keluarga Malaysia Keluarga Sejahtera.

Untuk rekod, perhimpunan kali ini dijalankan secara hybrid melibatkan kehadiran secara fizikal bagi ketua-ketua agensi bersama seorang wakil manakala warga agensi agama yang lain mengikutinya secara siaran langsung menerusi Laman Facebook Rasmi JKSM dan Youtube Channel JKSM.

Turut hadir di majlis tersebut adalah YABrs. Tuan Zulkifle bin Ab Rahman (Timbalan Yang Dipertua MAIK), YB. S.S Dato’ Mohamad Shukri bin Mohamad (Mufti Kerajaan Negeri Kelantan) dan Tuan Hashri bin Junoh (Pegawai Penerbitan MAIK).