Khamis 22 Oktober 2020
Text Size

 

  • 1
  • 2
  • 1

Sidang Mahkamah Rayuan Syariah

 
Tuesday, October 27, 2020 - Wednesday, October 28, 2020

Aktiviti/Program Jabatan

MAJLIS AMANAT YAA DATO' KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE KEPADA WARGA JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA

YAA Dato' Dr. Mohd Na'im Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM telah sudi menyampaikan amanat kepada warga Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia pada pagi ini di Dewan Tan Sri Ibrahim Lembut, JKSM.

Majlis amanat ini merupakan pertemuan sulung YAA Dato' bersama semua warga JKSM sejak pelantikan beliau pada 1 April 2019.

YAA Dato' menyatakan rasa bersyukur dan terima kasih atas peluang yang telah diberikan oleh Perdana Menteri, YAB Tun Mahathir bin Mohamad dan Menteri di JPM, YB Dato' Seri Mujahid bin Yusof untuk menerajui sistem kehakiman syariah negara.

Walaubagaimanapun, beliau menganggap pelantikan ini sebagai satu amanah dan tanggungjawab yang cukup besar yang tidak boleh dipandang ringan.

YAA Dato' menekankan dalam ucapan beliau bahawa satu anjakan paradigma dari segi minda dan tatacara kerja perlu dilaksanakan oleh semua warga JKSM dalam bersama-sama mengembleng fikiran dan tenaga bagi menaikkan mutu sistem kehakiman syariah ke arah yang lebih cemerlang.

Ini selaras dengan visi YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang inginkan Institusi Kehakiman Syariah menjadi institusi yang unggul menjelang 2025.

Justeru, YAA Dato' berharap bahawa setiap warga JKSM perlu meneruskan usaha tersebut berlandaskan tiga moto baharu yang beliau perkenalkan iaitu C.I.A yang membawa maksud "Cendikiawan, Ikhlas dan Amanah".

Setiap warga hendaklah sentiasa dahagakan ilmu, menganggap kerja itu ibadah dan sentiasa melaksanakan tugasan dengan penuh integriti.

Beliau juga mahu konsep Rahmatan Lila'lamin, Maqasid Syariah dan Model Malaysia menjadi panduan oleh semua warga JKSM ketika merancang semua program JKSM akan datang.

YAA Dato' yakin bahawa andainya kesemua elemen ini diambil berat, kejayaan pasti dicapai sekaligus memadamkan persepsi negatif di kalangan masyarakat awam.

Amanat YAA Dato' hari ini juga membawa konsep yang baharu iaitu 'meja bulat' selaras dengan keinginan YAA Dato' yang ingin membawa kepimpinan 'open door policy' iaitu semua warga bebas melontar idea yang bernas tanpa mengira  hierarki pangkat dan jawatan.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
8 APRIL 2019

Lihat Gambar

Carian Tag