Sabtu 17 Ogos 2019
Text Size

 

  • 1
  • 2
  • 1
  • 2

Sidang Mahkamah Rayuan Syariah

 
Tuesday, August 20, 2019
 
Tuesday, August 27, 2019

Aktiviti/Program Jabatan

MAJLIS PERASMIAN KARNIVAL PENDIDIKAN DAN CELIK UNDANG-UNDANG SYARIAH

Satu Karnival Pendidikan dan Celik Undang-Undang Syariah diadakan pada 13 hingga 14 Ogos 2019 bertempat di Sekolah Kebangsaan Basia Lama, Gerik, Perak.

Program anjuran bersama Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Persatuan Pegawai Syariah Malaysia (PPSM), dan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung Bersia Lama Gerik ini dirasmikan oleh YAA Dato’ Dr. Hj. Mohd Na’im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM.

Dalam ucapan beliau, YAA Dato’ Dr. menekankan peri pentingnya warga kerja JKSM/ JKSN/MSN turun padang menyalurkan maklumat dan informasi kepada orang awam. Peranan dan perkhidmatan Mahkamah Syariah perlu diuar-uarkan kepada semua bagi memastikan persepsi negatif dan tanggapan salah terhadap institusi kehakiman Syariah dapat diperbetulkan.

Kefahaman dan salah faham ini timbul akibat daripada masyarakat kurang mendapat maklumat daripada institusi kehakiman Syariah itu sendiri. Justeru, program seumpama ini bertepatan dengan semangat konsep rahmatan lil’alamin yang menjadi asas visi dan misi YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Satu sesi interaktif bersama YAA Dato’ Dr. turut diadakan sempena karnival ini bagi memberi peluang kepada hadirin mendapatkan pencerahan berhubung hak-hak dan tanggungjawab suami dan isteri daripada perspektif undang-undang serta berkaitan dengan jenayah Syariah.

Kaunter Informasi Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) Seksyen Negeri Perak, Jabatan Bantuan Guaman (JBG) dan Jabatan Kehakiman Syariah Perak turut dibuka sepanjang karnival ini berlangsung.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
14 Ogos 2019

Lihat Gambar

Carian Tag