PROGRAM DISKUSI PEMAHAMAN MANUAL RUNDING CARA PEGAWAI BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK) JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA (JKSM) TAHUN 2020

BANGI - Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM telah mengadakan Diskusi Pemahaman Manual Runding Cara BSK pada 12 hingga 14 Februari 2020 bertempat di Institut Semarak FELDA (ISEF), Bangi, Selangor. Program ini telah berlangsung selama 3 hari 2 malam yang melibatkan seramai 25 orang pegawai dan kakitangan BSK Seksyen Negeri seluruh Malaysia.

Objektif penganjuran program ini adalah untuk memberikan pengetahuan, pendedahan dan kemahiran praktikal kepada peserta diskusi menerusi sesi simulasi runding cara kepada Pegawai BSK, membantu Mahkamah Syariah dalam melaksana penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah nafkah dan memperkemas setat memantapkan lagi perkhidmatan Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) di Negeri-negeri. Menerusi program diskusi ini, pengisian ialah sesi ceramah, kajian kes runding cara BSK, role of Mediator dan role - play. Ceramah telah disampaikan oleh Prof. Dr. Nora binti Abdul Hak Pensyarah Universiti Islam Malaysia (UIAM) dan latihan role play di bimbing oleh Dr. Hanna binti Ambaras Khan Pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM) sebagai Fasilitator.

Majlis Penutupan disempurnakan oleh Tuan Shamsuddin bin Hussain, Pengarah Bahagian Sokongan Keluarga (BSK).