LAPORAN MAKMAL OPEN SOURCE INTELLIGENCE (OSINT) BERSAMA SURUHANJAYA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA MALAYSIA (SKMM) BIL.1/2020

IPNCPD, Cyberjaya–Bahagian Sokongan Keluarga (BSK), Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM)telah menganjurkan Makmal Open Source Intelligence (OSINT) Bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Bil.1/2020pada 10 Mac 2020 bertempat di Bilik Seminar 1, Aras 1, Wisma Mustapha Kamal, Pusat Pembangunan Profesional Institut Perakaunan Negara (IPNCPD), Cyberjaya. Makmal tersebut telah dihadiri oleh pegawai dan kakitangan BSK Seksyen Ibu Pejabat dan Seksyen Negeri-negeri.

Objektif makmal ini antaranya memberikan pendedahan kepada peserta makmal berkenaan teknik-teknik risikan dan pengesanan maklumat menggunakan sumber terbuka di internet. Peluang ini turut dimanfaatkan oleh peserta sebagai ruang untuk bertukar-tukar fikiran dan pendapat berhubung kaedah pelaksanaan terbaik berhubung pengesanan maklumat Penghutang Penghakiman bagi memastikan pelaksanaan dan penguatkuasaan perintahdapat berjalan dengan lancar.