MESYUARAT MENGENAI ISU KOS BAYARAN SARA HIDUP BAGI PENGKOMITAN KES MAHKAMAH SYARIAH DI JABATAN PENJARA MALAYSIA

Putrajaya, 18 Ogos 2020 – Bahagian Sokongan Keluarga (BSK), JKSM telah mengadakan mesyuarat bersama Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Jabatan Penjara Malaysia. Tujuan diadakan mesyuarat ini adalah untuk mendapatkan pandangan dan perbincangan berkaitan isu kos bayaran sara hidup bagi Pengkomitan kes Mahkamah Syariah di Jabatan Penjara Malaysia.


    Mesyuarat telah dipengerusikan oleh YBhg. Tuan Haji Nassir bin Haji Abdul Aziz, Ketua Pendaftar JKSM yang turut dihadiri oleh wakil KDN iaitu YBhg. Datuk Musa bin Sulaiman, Setiausaha Bahagian Kepenjaraan, Antidadah & RELA, Encik Mohd Haniff bin Che Omar, Penolong Setiausaha, Bahagian Kepenjaraan, Antidadah & RELA, Puan Shahidah Nafisah binti Suleiman, Peguam Kanan Persekutuan, KDN, dan wakil Jabatan Penjara Malaysia iaitu TKP. S Gunasegaran A/L Shanmugan @ Channasih, Tim. Pengarah Dasar Kepenjaraan, TPP. Zakaria bin Razali, Tim. Penguasa Penjara, Puan Shasitah binti Mohamed Hanifa, Penasihat Undang-undang Jabatan Penjara Malaysia, Encik Suhaizal Ab. Wahab, Unit Perundangan IPPM, BSK Sekyen Negeri dan wakil Bahagian-bahagian di JKSM. Mesyuarat ini telah mencapai satu keputusan dengan bersetuju pihak KDN akan meneliti semula dan memperhalusi isu kos dan sara hidup di penjara bagi kes-kes keingkaran perintah Mahkamah Syariah serta cadangan JKSM.


    Diharapkan semoga kerjasama yang erat di antara KDN, Jabatan Penjara Malaysia dan BSK JKSM dapat diteruskan lagi pada masa hadapan bagi memastikan kesinambungan perkhidmatan dapat diberikan kepada para pelanggan BSK secara lebih efisien.