PERSIDANGAN KETUA-KETUA HAKIM SYARIE SELURUH MALAYSIA KALI KE-75 BILANGAN 3 TAHUN 2020

3 Oktober 2020: YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM hari ini telah mempengerusikan Persidangan Ketua-Ketua Hakim Syarie Seluruh Malaysia Kali Ke-75 Bil. 3/2020 bertempat di Hotel Jen Puteri Harbour, Johor Darul Takzim.

Persidangan yang menghimpunkan Hakim-hakim Mahkamah Rayuan Syariah JKSM, Ketua-Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Negeri (JKSN) dan Mahkamah Syariah Negeri (MSN) di seluruh negara bertujuan membincangkan dan menyelesaikan pelbagai isu dalam usaha menyeragamkan sistem perundangan dan kehakiman syariah di Malaysia.

Terlebih dahulu, YAA Dato' Dr. merakamkan ucapan penghargaan kepada YAA Tuan Haji Mohammad Khaldun bin Mohamad Sharif, Ketua Hakim Syarie Negeri Johor serta keseluruhan warga Jabatan Kehakiman Syariah Negeri (JKSN) Johor atas kesudian menjadi tuan rumah bagi persidangan Ketua-ketua Hakim Mahkamah Syariah kali ke-75 ini dan JKSN Johor adalah negeri kedua selepas JKSN Terengganu yang sebelum ini turut menjadi Tuan rumah kepada program yang dianjurkan oleh JKSM.

Selanjutnya YAA Dato' Dr. telah berkongsi kedudukan terkini beberapa inisatif yang diambil diperingkat JKSM antaranya pandangan yang dikemukakan Jabatan Peguam Negara (AGC) berkaitan pemakaian Akta Perintah Kehadiran Wajib Pesalah-Pesalah 1954 (AKTA 461) yang mana tafsiran “mahkamah” yang dinyatakan di bawah seksyen 5 Akta 461 turut merangkumi Mahkamah Syariah.

YAA Dato' Dr. turut memaklumkan bahawa satu persidangan peringkat antarabangsa iaitu International Conference on Family Law, Family Justice and Maqasid al-syariyyah akan dianjurkan secara bersama oleh JKSM, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Persatuan Pegawai Syariah Malaysia (PPSM) pada 3 hingga 4 November 2020 dan YAA Dato' Dr. mengalu-alukan penglibatan YAA Ketua-Ketua Hakim JKSN/MSN serta seluruh Pegawai Syariah untuk menyertai persidangan ini sama ada sebagai pembentang mahupun sebagai peserta.

Selain itu, YAA Dato' Dr. turut menggesa hakim-hakim syarie memberi penekanan terhadap Adabul Qhadi dan mengelak melibatkan diri secara keterlaluan di media sosial lebih-lebih lagi semasa mengendalikan kes yang akhirnya akan mendatangkan tohmahan kepada mahkamah syariah itu sendiri.

Akhir sekali, YAA Dato' Dr. mengharapkan agar JKSN/MSN terus istiqomah bersama JKSM bagi melicinkan proses kerja pentadbiran, pengurusan dan kehakiman, seterusnya dapat meningkatkan lagi taraf institusi kehakiman Syariah di Malaysia.