Jumaat 10 April 2020
Text Size

 

AKTIVITI PROMOSI BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK), JKSM SEMPENA SEMINAR ADVOKASI KEKELUARGAAN ISLAM:‘MEREALISASI KELUARGA RAHMAH’ ANJURAN JABATAN AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN (JAWI)

KUALA LUMPUR – Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM telah menyertai akitiviti promosi BSK JKSM dan kaunter khidmat nasihat perundangan bersempena Seminar Advokasi Kekeluargaan Islam: ‘Merealisasi Keluarga Rahmah’ anjuran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pada 22 Ogos 2019 (Khamis) bertempat di Dewan Serbaguna Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

Penganjuran program ini adalah bertujuan untuk meningkatkan kesedaran serta memberi informasi yang bermanfaat bagi mencapai matlamat utama seminar ini dianjurkan iaitu Perealisasian Keluarga Rahmah. Antara pengisian program ini ialah perkongsian ilmi daripada Penceramah jemputan iaitu Al-Fadhil Ustaz Pahrol Mohamad Juoi, Penceramah Bebas, YBrs. Dr. Nik Salida Suhaila Binti Nik Saleh, Pensyarah Kanan, Fakulti Undang-Undang, USIM, dan Al-Fadhil Ustaz Mohd Hanafi Bin Abd Rahman, Pendakwah Bebas/ Pengamal Perubatan Islam.

Sepanjang program berlangsung, petugas telah memberikan penerangan mengenai Jabatan Kehakiman Syariah Malasyia (JKSM) dan Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) serta permasalahan tuntutan nafkah, perceraian, faraid kepada peserta seminar serta pengunjung. Program seminar ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Yang Berhormat, Datuk Dr. Shahruddin Bin Md Salleh, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan.

BENGKEL PENYELARASAN PINDAAN UNDANG-UNDANG DAN GARIS PANDUAN BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK)JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA (JKSM) TAHUN 2019

BANGI - Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM telah mengadakan Bengkel Penyelarasan Pindaan Undang-Undang dan Garis Panduan BSK  pada 15 hingga 17 Oktober 2019 bertempat Institut Semarak FELDA (ISEF). Program ini telah berlangsung selama 3 hari 2 malam yang melibatkan seramai 20 orang pegawai dan kakitangan BSK Seksyen Negeri yang di kendalikan oleh Tuan Shamsuddin bin Hussain,  Pengarah Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM.

Objektif penganjuran program ini adalah untuk memantapkan dan memperkemaskan undang-undang dan garis panduan BSK JKSM serta perkongsian kepakaran dan pengalaman di antara Pegawai BSk Seksyen Negeri.

Hasil bengkel ini akan mewujudkan SOP pelaksanaan dan penguatkuasaan perintah sebagai rujukan dan panduan dalam mengendalikan kes penguatkuasaan dan pelaksanaan di Mahkamah Syariah.

BUAL BICARA AGENDA AWANI BERSAMA YAA KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM

YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM telah diundang dalam program bual bicara Agenda Awani pada hari ini dalam siaran tertunda Astro 501.

Penubuhan Mahkamah Syariah Khas Hadhanah menjadi intipati perbincangan sepanjang program berlangsung. YAA Dato' Dr. telah menjelaskan tentang konsep dan kedudukan Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan mendokong gagasan rahmatan lil alamin selari dengan kehendak maqasid syariah.

YAA Dato' Dr. menegaskan bahawa konsep keadilan bukan hanya semata-mata di atas kertas sahaja tapi hendaklah diimplementasikan dan dikuatkuasakan agar ianya memberi manfaat kepada pihak-pihak yang berhak bersesuaian dengan risalah qada yang dikirimkan oleh Saidina Umar bilamana mengutus Abu Musa Al-Asy'ari sebagai Qadi di Yaman bahawa 'tiada guna perintah dikeluarkan tetapi tidak dilaksanakan'.

Rakaman selama 40 minit ini berakhir dengan YAA Dato' Dr. menzahirkan harapan kepada semua pemegang taruh, pihak-pihak terlibat, agensi-agensi untuk bersama-sama memberi sokongan kepada JKSM dalam membentuk sistem kehakiman syariah yang terbaik di Malaysia.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
8 Julai 2019

Lihat Gambar

INAUGURAL BOOK DISCUSSION – AN INTELLECTUAL DISCOURSE ON “ISLAMIC LAW IN MALAYSIA”

YAA Dato’ Dr. Hj. Mohd Na’im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM diundang sebagai tetamu kehormat sempena Program Inaugural Book Discussion – An Intellectual Discourse On “Islamic Law In Malaysia” bertempat di Jalan Ilmu, Off Jalan Universiti, Kuala Lumpur.

Program anjuran International Institute of Advanced Islamic Studies (IAIS) Malaysia dan The Malaysian Current Law Journal (CLJ) ini membincangkan buku “Islamic Law In Malaysia- Issues, Development and Challenges” hasil nukilan Prof. Madya Mohamed Azam Mohamed Adil dan Prof. Dr. Mohammad Hashim Kamali; masing-masing merupakan Timbalan CEO IAIS dan Founding CEO IAIS.

Tiga orang panel yang terdiri dari para cendekiawan telah diundang sebagai tetamu jemputan bagi mengupas dan mengulas intipati buku tersebut iaitu:
 
•    YBhg. Prof. Emeritus Datuk Dr. Shad Saleem Faruqi
Holder of the Tunku Abdul Rahman Chair,
Fakulti Undang-Undang , Universiti Malaya

•    YBhg. Prof. Dato’ Seri Dr. Zaleha Binti Kamaruddin
Pensyarah Fakulti Kulliyah Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa

•    YBhg. Prof. Dato’ Dr. Ahmad Hidayat bin Buang
Jabatan Syariah dan Undang-Undang, Universiti Malaya

Buku ini membincangkan aspek-aspek undang-undang dan amalan Islam yang membabitkan umat Islam dan bukan Islam dalam suasana berbilang agama di Malaysia mengikut perspektif sistem undang-undang sivil.

Para penulis sangat kritis dan dan ilustratif dan kadang-kadang secara intelektual provokatif dalam menyampaikan isu-isu yang diketengahkan dalam buku ini untuk santapan minda para pembaca.

Tahniah diucapkan!


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
6 Ogos 2019

Lihat Gambar