Sabtu 17 Ogos 2019
Text Size

 

AMANAT YAA DATO' KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE KEPADA WARGA MAHKAMAH SYARIAH WILAYAH PERSEKUTUAN (MSWP)

Satu majlis amanat YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM telah diadakan di Glossary Link Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada pagi ini.

Majlis yang dihadiri oleh semua warga MSWP Kuala Lumpur dan Putrajaya tersebut telah dimulakan dengan ucapan aluan daripada YAA Tuan Haji Ibrahim bin Deris, Ketua Hakim Syarie Wilayah Persekutuan.

YAA Dato’ telah diberi penghormatan untuk menyampaikan amanat selama hampir sejam, yang memfokus kepada isu amanah dan integiti.

Semua warga MSWP terutamanya yang bertugas di barisan hadapan, hendaklah sentiasa melaksanakan tugasan dengan penuh hikmah dan berhemah kerana barisan hadapan sangat penting dalam memberikan persepsi awal kepada masyarakat tentang sistem pentadbiran mahkamah secara keseluruhannya.

Akhlak yang baik dan mulia hendaklah diterapkan dalam jiwa setiap warga mahkamah agar apa jua yang hendak dilakukan berteraskan nilai-nilai murni dan integriti.

YAA Dato’ juga menyeru semua warga MSWP untuk bersama-sama beliau memajukan institusi kehakiman syariah di samping mengalu-alukan sebarang idea mahupun kritikan demi kebaikan semua.

Ini kerana YAA Dato’ bukan sahaja berharap untuk membawa Institusi Kehakiman Syariah ke arah kecemerlangan dunia malah turut berjaya di akhirat.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
9 APRIL 2019

Lihat Gambar

BUAL BICARA AGENDA AWANI BERSAMA YAA KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM

YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM telah diundang dalam program bual bicara Agenda Awani pada hari ini dalam siaran tertunda Astro 501.

Penubuhan Mahkamah Syariah Khas Hadhanah menjadi intipati perbincangan sepanjang program berlangsung. YAA Dato' Dr. telah menjelaskan tentang konsep dan kedudukan Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan mendokong gagasan rahmatan lil alamin selari dengan kehendak maqasid syariah.

YAA Dato' Dr. menegaskan bahawa konsep keadilan bukan hanya semata-mata di atas kertas sahaja tapi hendaklah diimplementasikan dan dikuatkuasakan agar ianya memberi manfaat kepada pihak-pihak yang berhak bersesuaian dengan risalah qada yang dikirimkan oleh Saidina Umar bilamana mengutus Abu Musa Al-Asy'ari sebagai Qadi di Yaman bahawa 'tiada guna perintah dikeluarkan tetapi tidak dilaksanakan'.

Rakaman selama 40 minit ini berakhir dengan YAA Dato' Dr. menzahirkan harapan kepada semua pemegang taruh, pihak-pihak terlibat, agensi-agensi untuk bersama-sama memberi sokongan kepada JKSM dalam membentuk sistem kehakiman syariah yang terbaik di Malaysia.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
8 Julai 2019

Lihat Gambar

FIFTH EDUCATION TALK 2019 (FedTalk) PENGABAIAN NAFKAH ANAK OLEH YAA KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM

Satu kuliah umum bertajuk "Pengabaian Nafkah Anak" telah diadakan di Kelab Persatuan Alumni Universiti Malaya (PAUM) anjuran Kolej Kediaman Dayasari, Universiti Malaya Sesi 2018/2019.

Kuliah umum tersebut sangat bermakna kerana topik tersebut telah disampaikan sendiri oleh YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia. Tambahan lagi isu berkaitan nafkah anak sangat dekat di hati YAA Dato' Dr. yang juga merupakan peneraju pertama sebagai Pengarah Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) ketika bahagian itu ditubuhkan pada 22 Oktober 2008.

Dalam ceramah YAA Dato' Dr, beliau telah melahirkan rasa cakna terhadap isu-isu yang timbul berkaitan pengabaian nafkah anak oleh para suami yang culas mematuhi perintah mahkamah.

Pengabaian nafkah anak ini tidak boleh dipandang enteng oleh sesiapapun dan JKSM sendiri akan mempertingkatkan usaha ke arah memastikan isu ini dapat diuruskan dengan lebih baik di masa akan datang.

Justeru, BSK sendiri telah memainkan peranan yang sangat signifikan dalam membantu ramai wanita yang menghadapi masalah dengan bekas suami yang culas ini.

BSK juga telah mewujudkan sistem e-nafkah pada tahun 2012 yang mana sistem tersebut diintegrasi dengan sistem e-syariah untuk memantau mana-mana perintah nafkah yang tidak dipatuhi.

Dari tahun 2015 hingga 2018 juga, BSK telah mengendalikan sebanyak 5810 kes penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah nafkah. Seramai 1118 orang telah menerima pendahuluan dan bantuan nafkah setakat ini yang melibatkan kos berjumlah RM2,148,104.

YAA Dato' Dr. juga bertekad untuk mengembangkan dan memperkemaskan lagi peranan BSK dan Mahkamah-Mahkamah Syariah agar lebih ramai ibu-ibu tunggal dan anak-anak dapat dibantu.
Dalam masa yang sama kefahaman terhadap tanggungjawab susur galur pemberi nafkah perlu juga disebar luas kepada semua masyarakat agar semua ahli keluarga pihak suami turut menggalas tanggungjawab yang sewajarnya.

YAA Dato' Dr. juga meluangkan masa lebih kurang setengah jam untuk sesi soal jawab bersama audien yang hadir.

Di penghujung sesi, Datuk Kamilia binti Datuk Ibrahim yang turut menjadi tetamu kehormat hari ini, telah mengambil peluang mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada YAA Dato' Dr. atas pelantikan beliau sebagai Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie yang baharu.

Dalam ucapan tahniah tersebut, Datuk Kamilia berpandangan bahawa pelantikan YAA Dato' Dr. bakal memberikan nafas baharu kepada Sistem Kehakiman Syariah Malaysia untuk menjadi lebih cemerlang dan gemilang.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
23 APRIL 2019

Lihat Gambar

FORUM PERADABAN DAN KEAMANAN SEJAGAT : KONSEP KEAMANAN DAN KEADILAN SOSIAL MENURUT SHAYKH ABDULLAH BIN BAYYAH

YAA Dato’ Dr. Mohd Na’im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/ Ketua Hakim Syarie JKSM telah diberi penghormatan untuk menghadiri Forum Peradaban Dan Keamanan Sejagat : Konsep Keamanan Dan Keadilan Sosial Menurut Shaykh Abdullah Bin Bayyah anjuran oleh Institut Kajian Tinggi Islam Antarabangsa (IAIS) Malaysia.

Forum yang telah diadakan di IAIS tersebut membariskan tiga (3) orang panel yang terdiri daripada para cendekiawan iaitu Tuan Jufitri Joha; Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Ustaz Fauwaz Fadzil Nor; Konsultan Syariah/Pengendali Bengkel Usul Fiqh & Syariah Penasihat Alliance Islamic Bank dan Prof. Madya Dr Zulkifli bin Hasan; Timbalan Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Program ini yang merencanakan pemikiran seorang tokoh ulama iaitu Syakh Abdullah Bin Bayyah tentang konsep keamanan dan keharmonian sejagat umat manusia di dunia, telah dimulakan dengan ucaptama oleh YB Puan Nurul Izzah Anwar yang turut melancarkan sebuah buku karangan Syakh Abdullah Bin Bayyah bertajuk "Terorisme: Diagnosis dan Penyelesaian".

Dalam ucaptama tersebut, YB Nurul Izzah turut mengambil kesempatan mengucapkan tahniah di atas pelantikan YAA Dato’ Dr. sebagai Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM sambil memuji bahawa itu adalah tempat selayaknya untuk YAA Dato’ Dr.

Turut hadir Prof. Mohamad Hashim Kamali selaku pengasas IAIS Malaysia serta Prof. Madya Dr.  Mohamed Azam Mohamed Adil, Timbalan Ketua Eksekutif IAIS Malaysia.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
30 APRIL 2019

Lihat Gambar