Rabu 20 November 2019
Text Size

 

AKTIVITI PROMOSI BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK), JKSM SEMPENA SEMINAR ADVOKASI KEKELUARGAAN ISLAM:‘MEREALISASI KELUARGA RAHMAH’ ANJURAN JABATAN AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN (JAWI)

KUALA LUMPUR – Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM telah menyertai akitiviti promosi BSK JKSM dan kaunter khidmat nasihat perundangan bersempena Seminar Advokasi Kekeluargaan Islam: ‘Merealisasi Keluarga Rahmah’ anjuran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pada 22 Ogos 2019 (Khamis) bertempat di Dewan Serbaguna Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

Penganjuran program ini adalah bertujuan untuk meningkatkan kesedaran serta memberi informasi yang bermanfaat bagi mencapai matlamat utama seminar ini dianjurkan iaitu Perealisasian Keluarga Rahmah. Antara pengisian program ini ialah perkongsian ilmi daripada Penceramah jemputan iaitu Al-Fadhil Ustaz Pahrol Mohamad Juoi, Penceramah Bebas, YBrs. Dr. Nik Salida Suhaila Binti Nik Saleh, Pensyarah Kanan, Fakulti Undang-Undang, USIM, dan Al-Fadhil Ustaz Mohd Hanafi Bin Abd Rahman, Pendakwah Bebas/ Pengamal Perubatan Islam.

Sepanjang program berlangsung, petugas telah memberikan penerangan mengenai Jabatan Kehakiman Syariah Malasyia (JKSM) dan Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) serta permasalahan tuntutan nafkah, perceraian, faraid kepada peserta seminar serta pengunjung. Program seminar ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Yang Berhormat, Datuk Dr. Shahruddin Bin Md Salleh, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan.

AMANAT YAA DATO' KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE KEPADA WARGA MAHKAMAH SYARIAH WILAYAH PERSEKUTUAN (MSWP)

Satu majlis amanat YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM telah diadakan di Glossary Link Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada pagi ini.

Majlis yang dihadiri oleh semua warga MSWP Kuala Lumpur dan Putrajaya tersebut telah dimulakan dengan ucapan aluan daripada YAA Tuan Haji Ibrahim bin Deris, Ketua Hakim Syarie Wilayah Persekutuan.

YAA Dato’ telah diberi penghormatan untuk menyampaikan amanat selama hampir sejam, yang memfokus kepada isu amanah dan integiti.

Semua warga MSWP terutamanya yang bertugas di barisan hadapan, hendaklah sentiasa melaksanakan tugasan dengan penuh hikmah dan berhemah kerana barisan hadapan sangat penting dalam memberikan persepsi awal kepada masyarakat tentang sistem pentadbiran mahkamah secara keseluruhannya.

Akhlak yang baik dan mulia hendaklah diterapkan dalam jiwa setiap warga mahkamah agar apa jua yang hendak dilakukan berteraskan nilai-nilai murni dan integriti.

YAA Dato’ juga menyeru semua warga MSWP untuk bersama-sama beliau memajukan institusi kehakiman syariah di samping mengalu-alukan sebarang idea mahupun kritikan demi kebaikan semua.

Ini kerana YAA Dato’ bukan sahaja berharap untuk membawa Institusi Kehakiman Syariah ke arah kecemerlangan dunia malah turut berjaya di akhirat.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
9 APRIL 2019

Lihat Gambar

BENGKEL PENYELARASAN PINDAAN UNDANG-UNDANG DAN GARIS PANDUAN BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK)JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA (JKSM) TAHUN 2019

BANGI - Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM telah mengadakan Bengkel Penyelarasan Pindaan Undang-Undang dan Garis Panduan BSK  pada 15 hingga 17 Oktober 2019 bertempat Institut Semarak FELDA (ISEF). Program ini telah berlangsung selama 3 hari 2 malam yang melibatkan seramai 20 orang pegawai dan kakitangan BSK Seksyen Negeri yang di kendalikan oleh Tuan Shamsuddin bin Hussain,  Pengarah Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) JKSM.

Objektif penganjuran program ini adalah untuk memantapkan dan memperkemaskan undang-undang dan garis panduan BSK JKSM serta perkongsian kepakaran dan pengalaman di antara Pegawai BSk Seksyen Negeri.

Hasil bengkel ini akan mewujudkan SOP pelaksanaan dan penguatkuasaan perintah sebagai rujukan dan panduan dalam mengendalikan kes penguatkuasaan dan pelaksanaan di Mahkamah Syariah.

BUAL BICARA AGENDA AWANI BERSAMA YAA KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM

YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM telah diundang dalam program bual bicara Agenda Awani pada hari ini dalam siaran tertunda Astro 501.

Penubuhan Mahkamah Syariah Khas Hadhanah menjadi intipati perbincangan sepanjang program berlangsung. YAA Dato' Dr. telah menjelaskan tentang konsep dan kedudukan Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan mendokong gagasan rahmatan lil alamin selari dengan kehendak maqasid syariah.

YAA Dato' Dr. menegaskan bahawa konsep keadilan bukan hanya semata-mata di atas kertas sahaja tapi hendaklah diimplementasikan dan dikuatkuasakan agar ianya memberi manfaat kepada pihak-pihak yang berhak bersesuaian dengan risalah qada yang dikirimkan oleh Saidina Umar bilamana mengutus Abu Musa Al-Asy'ari sebagai Qadi di Yaman bahawa 'tiada guna perintah dikeluarkan tetapi tidak dilaksanakan'.

Rakaman selama 40 minit ini berakhir dengan YAA Dato' Dr. menzahirkan harapan kepada semua pemegang taruh, pihak-pihak terlibat, agensi-agensi untuk bersama-sama memberi sokongan kepada JKSM dalam membentuk sistem kehakiman syariah yang terbaik di Malaysia.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
8 Julai 2019

Lihat Gambar