Khamis 1 Oktober 2020
Text Size

 

AMANAT YAA DATO' KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE KEPADA WARGA MAHKAMAH SYARIAH WILAYAH PERSEKUTUAN (MSWP)

Satu majlis amanat YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM telah diadakan di Glossary Link Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada pagi ini.

Majlis yang dihadiri oleh semua warga MSWP Kuala Lumpur dan Putrajaya tersebut telah dimulakan dengan ucapan aluan daripada YAA Tuan Haji Ibrahim bin Deris, Ketua Hakim Syarie Wilayah Persekutuan.

YAA Dato’ telah diberi penghormatan untuk menyampaikan amanat selama hampir sejam, yang memfokus kepada isu amanah dan integiti.

Semua warga MSWP terutamanya yang bertugas di barisan hadapan, hendaklah sentiasa melaksanakan tugasan dengan penuh hikmah dan berhemah kerana barisan hadapan sangat penting dalam memberikan persepsi awal kepada masyarakat tentang sistem pentadbiran mahkamah secara keseluruhannya.

Akhlak yang baik dan mulia hendaklah diterapkan dalam jiwa setiap warga mahkamah agar apa jua yang hendak dilakukan berteraskan nilai-nilai murni dan integriti.

YAA Dato’ juga menyeru semua warga MSWP untuk bersama-sama beliau memajukan institusi kehakiman syariah di samping mengalu-alukan sebarang idea mahupun kritikan demi kebaikan semua.

Ini kerana YAA Dato’ bukan sahaja berharap untuk membawa Institusi Kehakiman Syariah ke arah kecemerlangan dunia malah turut berjaya di akhirat.


UNIT KOMUNIKASI KORPORAT JKSM
9 APRIL 2019

Lihat Gambar