Sabtu 4 Julai 2020
Text Size

 

MESYUARAT KHAS KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM BERSAMA KETUA HAKIM SYARIE JKSN/MSN BAGI PENGURUSAN KES SEMASA DAN SELEPAS PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP)

29 April 2020: YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM pagi ini telah mempengerusikan Mesyuarat Khas Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM Bersama Ketua Hakim Syarie JKSN/MSN bagi membincangkan berkaitan pengurusan kes di mahkamah syariah seluruh Malaysia semasa dan selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mesyuarat yang julung kali dijalankan secara atas talian menggunakan perisian Skype for business ini bertujuan memuktamadkan beberapa perkara berkaitan pengurusan kes untuk diangkat ke setiap negeri bagi menyelesaikan permasalahan masyarakat sepanjang tempoh PKP.

Mesyuarat ini turut disertai oleh Hakim-hakim Mahkamah Rayuan Syariah JKSM, Ketua-Ketua Hakim JKSN/MSN, Pengarah Kanan JKSM dan Pengarah-Pengarah Bahagian JKSM.

Pihak MKN pada 24 April 2020 telah mengeluarkan kebenaran untuk perbicaraan kes Mahkamah Syariah diteruskan bagi kes-kes mendesak yang perlu didengar dan diberi perhatian segera.

Pihak MKN turut menekankan agar Ketua Pendaftar atau Pendaftar dengan kebenaran Ketua Hakim Syarie atau Hakim Mahkamah Tinggi Syariah atau Hakim Mahkamah Rendah Syariah hendaklah menimbangkan dengan sewajarnya dalam menentukan akan kesegeraan serta keperluan untuk sesebuah perbicaraan tersebut dijalankan termasuklah kes-kes yang melibatkan had masa di bawah peruntukan undang-undang.

Selain itu, mesyuarat hari ini juga membincangkan sumbang saran negeri-negeri dalam perkongsian maklumat dan idea bagi memantapkan Institusi Kehakiman Syariah pada masa hadapan.

LAPORAN MAKMAL OPEN SOURCE INTELLIGENCE (OSINT) BERSAMA SURUHANJAYA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA MALAYSIA (SKMM) BIL.1/2020

IPNCPD, Cyberjaya–Bahagian Sokongan Keluarga (BSK), Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM)telah menganjurkan Makmal Open Source Intelligence (OSINT) Bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Bil.1/2020pada 10 Mac 2020 bertempat di Bilik Seminar 1, Aras 1, Wisma Mustapha Kamal, Pusat Pembangunan Profesional Institut Perakaunan Negara (IPNCPD), Cyberjaya. Makmal tersebut telah dihadiri oleh pegawai dan kakitangan BSK Seksyen Ibu Pejabat dan Seksyen Negeri-negeri.

Objektif makmal ini antaranya memberikan pendedahan kepada peserta makmal berkenaan teknik-teknik risikan dan pengesanan maklumat menggunakan sumber terbuka di internet. Peluang ini turut dimanfaatkan oleh peserta sebagai ruang untuk bertukar-tukar fikiran dan pendapat berhubung kaedah pelaksanaan terbaik berhubung pengesanan maklumat Penghutang Penghakiman bagi memastikan pelaksanaan dan penguatkuasaan perintahdapat berjalan dengan lancar.

KURSUS INTEGRITI BERSAMA KUMPULAN PELAKSANA TAHUN 2020

Kursus Integriti Bersama Kumpulan Pelaksana Tahun 2020 telah diadakan pada 9 hingga 11 Mac 2020 bertempat di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) Bandar Baru Bangi, Selangor. Peserta program seramai 35 orang terdiri daripada kakitangan kumpulan pelaksana dari JKSM/JKSN/MSN seluruh Malaysia. Antara Objektif penganjuran program ini adalah seperti yang berikut:

a) Meningkatkan kesedaran berkaitan kesan-kesan rasuah terhadap diri dan keluarga;

b) Memberikan pendedahan kepada peserta berkenaan amalan-amalan murni dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan;

c) Memberikan pendedahan dan pemahaman berkaitan kesan-kesan terhadap tindakan tatatertib;

d) Memberikan pendedahan kepada peserta berkaitan kesihatan dengan menfokuskan kepada amalan bahaya merokok; dan

e) Memberikan ruang dan peluang kepada peserta berkaitan isu-isu/ persoalan berkaitan integriti dalam kehidupan harian.

 

Unit Integriti telah menjemput penceramah daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi menyampaikan ceramah seperti yang berikut:

a) Permasalahan Rasuah di Kalangan Penjawat Awam Dan Kesannya;

b) Apabila Kerusi Bersawang…; dan

c) Katakan Tak Nak kepada Rokok.

Peserta Kursus juga telah membuat lawatan sambil belajar ke Panjara Kajang bagi melihat sendiri suasana dan aktiviti penghuni penjara yang sedang menjalani hukuman penjara. Unit Integriti JKSM berharap semoga Program ini akan memberikan manfaat dan pengajaran kepada para peserta agar tidak terjebak dengan jenayah dan rasuah.

   

PROGRAM NAZIRAN BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA (BSK), JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA (JKSM) KE BAHAGIAN SOKONGAN KELUARGA SEKSYEN NEGERI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

Kuala Lumpur – Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) telah mengadakan program Naziran di BSK Seksyen Negeri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada 4 Mac 2020 (Rabu). Program tersebut telah disertai oleh 5 orang pegawai dari BSK Ibu Pejabat yang diketuai oleh Tuan Shamsuddin bin Hussain, Pengarah BSK JKSM. Pelaksanaan program ini merupakan perancangan tahun 2020 bagi JKSM dan kesinambungan program pada tahun yang lalu.

Objektif pelaksanaan program Naziran ini antaranya bertujuan untuk memantau, mengenalpasti kekuatan dan kelemahan serta mengukur tahap pencapaian dalam gerak kerja BSK Seksyen Negeri. Kaedah atau mekanisme yang digunakan adalah antaranya melalui pemeriksaan dan penilaian dokumen serta sesi temubual.

Diharapkan agar dapatan hasil penemuan Naziran ini dapat membantu BSK Seksyen Negeri dalam menilai kekuatan dan kelemahan mengikut penanda aras yang telah ditetapkan dan seterusnya meningkatkan berusaha untuk memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan dengan lebih berkesan.