MESYUARAT KHAS KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM BERSAMA HAKIM RAYUAN SYARIAH JKSM, KETUA HAKIM SYARIE JKSN/MSN BAGI PENGURUSAN KES SEMASA PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) Bil 1/2021

24 Januari 2021: Bahagian Pendaftaran, Keurusetian dan Rekod (BPKR) JKSM pagi ini telah mengurusetiakan Mesyuarat Khas Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM Bersama Hakim Rayuan Syariah JKSM, Ketua Hakim Syarie JKSN/MSN Bagi Operasi Mahkamah Syariah Semasa Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bil. 1/2021 secara atas talian menggunakan aplikasi Webex.

Mesyuarat yang dipengerusikan oleh YAA Dato’ Setia Dr. Hj. Mohd Na’im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM ini bertujuan memuktamadkan perbincangan berkaitan pengurusan kes semasa tempoh PKP dikuatkuasakan.

Cadangan pengoperasian ini juga mengambil kira cadangan yang diterima oleh YAA Dato’ Setia Dr. daripada Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PPSM) yang turut mengharapkan mahkamah beroperasi seperti biasa dengan kawalan SOP yang ketat bagi kelangsungan perkhidmatan Peguam Syarie di Malaysia.

Untuk makluman, JKSM juga telah menghubungi MKN bagi mendapatkan penjelasan berkaitan hal ini, dan disahkan bahawa sektor kehakiman adalah dibenarkan, walau bagaimanapun MKN menasihatkan supaya dielakkan kehadiran yang ramai ke Mahkamah Syariah bagi mengelakkan penularan wabak COVID-19.

Satu SOP baru juga akan dikeluarkan bagi tujuan penyelarasan dan penyeragaman di setiap negeri selain menjamin kebajikan warga Mahkamah Syariah, pihak-pihak yang berurusan di Mahkamah dari aspek pengurusan kes mahupun aspek kesihatan.

Semoga Allah SWT memudahkan urusan kita semua dan Mahkamah Syariah keseluruhannya serta melindungi kita semua dari bahaya jangkitan wabak COVID-19 seterusnya memberi kelancaran dalam menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada kita semua.

Last Updated on Disember 23, 2021

Kalendar JKSM

Ogos 16, 2022