Unit Sulh bantu segerakan penyelesaian kes

NAIM Mokhtar (kiri barisan belakang) dan Aminuddin Harun (barisan belakang kanan) menyaksikan MoU antara JKSNS dengan UIAM dan USIM di Bandar Sri Sendayan. FOTO MOHD AMIN JALIL.

PENUBUHAN unit sulh amat penting dalam menyelesaikan pertikaian antara dua pihak sebelum sesuatu kes itu dibawa ke peringkat perbicaraan di mahkamah.

Ketua Pengarah yang juga Ketua Hakim Syarie, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Datuk Mohd Naim Mokhtar berkata, unit itu membantu menyelesaikan kes dengan lebih mudah, pantas dan menjimatkan kos.

“Ia membantu pihak terbabit dalam menyelesaikan pertikaian mereka melalui perundingan bersama secara damai tanpa perlu hadir ke prosidin gperbicaraan dalam mahkamah.

“Malah melalui unit itu boleh mengurangkan kadar kes tertunggak di Mahkamah Syariah.

“Melalui penaiktarafan unit sulh ini, saya mengharapkan Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Sembilan (JKSNS) akan terus komited dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Naik Taraf Unit Sulh, JKSNS dan Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) Antara JKSNS dengan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), di JKSNS, di Bandar Sri Sendayan, Seremban, hari ini.

Majlis disempurnakan Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun. Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Razali Ab Malik; Ahli Exco Kerajaan Negeri Sembilan dan Ketua Hakim Syarie JKSNS, Datuk Abas Nordin.

Unit Sulh di JKSNS ditubuhkan pada 1 September 2006 berdasarkan kepada Seksyen 99 Enakmen Tatacara Mal Mahkamah Syariah (NS) 2003.

Dalam perkembangan lain, Mohd Naim berkata, JKSM sentiasa menggalakkan kakitangan jabatan itu terutama Hakim Syarie, Ketua Pendaftar dan pegawai sulh menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Sumber: Harian Metro

Last Updated on December 11, 2021

Kalendar JKSM

Week of Mar 27th

  • Sidang Mahkamah Rayuan Syariah Melaka
  • Sidang Mahkamah Rayuan Syariah Selangor
    Sidang Mahkamah Rayuan Syariah Selangor
    Sidang Mahkamah Rayuan Syariah Selangor
  • Sidang Mahkamah Rayuan Syariah WP Kuala Lumpur
    Sidang Mahkamah Rayuan Syariah WP Kuala Lumpur